Categorieën
blog eenzaamheid mijn Pad relaties rouwverwerking van angst naar Liefde

Gemakkelijk is anders

Gemakkelijk is anders…en toch zijn er mogelijkheden…

Het leven vraagt veel van ons.

Ieder van ons heeft een gewond deel, een overlevingsdeel en een gezond deel.

Hoe kunnen we dit gezonde deel vergroten? 

Ik las de jongste weken een heel open en eerlijk boek, nl.

“Huidhonger” Als je alleen bent na een scheiding of verlies van je partner. Auteurs: Gemma Boormans & Esther Cohen. Uitgeverij De Arbeiderspers – Isbn 9 789029542036 of als e-book. Een aanrader om te hebben! 

In dit boek sprak me hoofdstuk 5 sterk aan. De titel van dit hoofdstuk is

“HEEL is inclusief kapot” een heel juiste titel die ik kan bevestigen. Lees verder:

Heel worden betekent niet dat de verwonding verdwijnt, het betekent dat je de verwonding integreert in wie je bent én dat jij je in eerste instantie niet meer laat leiden door de pijn die je hebt opgelopen. Wanneer je van de pijn wegloopt of ze onderdrukt, vergroot je overlevingsdeel.  Mensen ontwikkelen dan overlevingsmechanismes zoals

  • Controleren: je doet dan alles vanuit je mentale brein – je wilt het leven beheersen elke dag, elke minuut (– die je jezelf en de omgeving oplegt)
  • Compenseren: eveneens een poging van het lijf en het brein om verdriet, boosheid of angst niet te voelen en de leegte op te vullen. Opvullen met alcohol drinken, hard werken, veel seks (ook al ben je aan het rouwen), kleren kopen, snoepen, extreem sporten…zo verdoof je jezelf en vul je dwangmatig alles.
  • Fantaseren: in je gedachten weggaan uit het hier-en-nu naar een plek waar het mooi is en die je zelf kiest. Fantaseren helpt je om door moeilijke momenten heen te komen. In je eigen fantasiewereld poog je op alles grip te hebben.
  • Dissociëren: is een vorm van ontkoppelen en uiteenvallen. Je bent er wel, maar je bent er niet. Je leeft in de mist, je hebt gaten in je herinnering, het tijdsbesef is weg. Emoties en waarnemingen worden buiten het bewustzijn geplaatst en zijn soms niet meer oproepbaar.

Het complexe aan een overlevingsmechanisme is de schade willen beperken. Het springt voor de pijn als bescherming. Het wil voorkomen dat het ondraaglijk voor je wordt. Andere kenmerken van overlevingsgedrag:

  • Controle houden over jezelf, anderen en de situatie.
  • Compensatie zoeken voor gemis (zie voorbeelden van compenseren hierboven)
  • Miskennen van de realiteit door jezelf en anderen voor te houden dat alles goed gaat.
  • Last hebben van veel gevoelens van schaamte en schuld.

De sterkte van deze overlevingsmechanismes spiegelt altijd de grootte van jouw verwonding.

Hoe herken je het gewonde deel? Het gewonde deel voert de boventoon wanneer 

  • Relaties en vriendschappen je afschrikken, terwijl je toch hunkert naar verbondenheid.
  • Je twijfelachtig en besluiteloos voelt.
  • Je je vlug bedreigd voelt, terwijl er niemand in de ruimte is om er wat aan te doen.
  • Je geneigd bent je autoritair en wat arrogant te gedragen om anderen af te weren.
  • Je je gauw in de steek gelaten voelt.
  • Je je snel beoordeeld en overweldigd voelt.
  • Je afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen.
  • Je niet in staat bent om beslissingen te nemen en je schuift verantwoordelijkheden af.
  • Je graag (bent)op jezelf bent, want dat voelt veilig, maar niet gelukkig.

Ook als je het gevoel hebt dat je helemaal uit elkaar gevallen bent, dan ben je nog steeds een geheel! Het is je opdracht het kapotte stuk (het gewonde deel) te leren dragen, zodat het kleiner kan worden. Je dient te leren om er goed voor te zorgen, het moet er mogen zijn.

Wanneer het over liefdesverdriet gaat, begrijpt iedereen en jijzelf ook dat je gewond bent en dat er pijn is.  Om echt heling te krijgen van jezelf is het nodig om de pijn te zien en te erkennen. Het is leren aanvaarden dat pijn en liefde bij elkaar horen. Pijn kan niet zonder liefde. Door liefde en pijn groeit de mens.

Daarom is het zo belangrijk dat je gezonde deel in actie schiet.

 Het gezonde deel kan volwassen (kan) kijken naar de wond en naar het overlevingsdeel. Het ziet, herkent en erkent dat deze delen er zijn. Het gezonde deel heeft het vermogen tot zelfreflectie, het overlevingsdeel heeft dat niet – als je daar voortdurend op focust zit je voortdurend in een gevecht én te dicht op de pijn.

Alle energie dient naar je gezonde deel te gaan.  Op die manier wordt  het wonddeel en overlevingsdeel niet  overbelicht en is er geen te groot energieverlies. Gouden regel: neem als je te emotioneel bent of in een crisis zit, geen grote beslissingen.

Het gezonde deel vergroten, is een ontdekkingstocht voor iedereen. 

Het kan gaan om  

Gezonde voeding, goed slapen, beweging of sporten naargelang je leeftijd, nieuwsgierigheid. Ook spelen is belangrijk; wat vond je leuk om te beleven als kind, enz…

In het gezonde deel ben je in staat helder te denken en goed overzicht te houden. Je maakt gebruik van je kwaliteiten en talenten. Zo ga je juistere beslissingen nemen voor jezelf en ontwikkel je zelfliefde en zelfrespect. 

Primaire emoties als angst (bangheid), woede (boosheid), blijheid en bedroefheid zijn er, maar in een draaglijke proportie afgestemd op de realiteit van de kracht van het hier-en-nu. 

Je moet ontdekken, onderzoeken, oefenen wat voor jou werkt en bij jou past. 

Probeer dingen uit zoals praten met buren, of met onbekenden, lezen, chatten met lotgenoten, massages, haptonomie, psychotherapie, (rouw)workshops, uitjes met gelijkgestemden bvb.dansles, cultuur, etentjes, biodanza, tantra, meditatieve samenkomsten enz. Ga op ontdekkingstocht, vind activiteiten die weinig kosten. Met vallen en steeds weer opstaan wordt het leven draaglijk en weer plezant.

Alleen maar gezond, geslaagd, succesvol, gelukkig zijn bestaat eigenlijk niet. De realiteit is dat je in zwaarte de lichtheid dient te vinden. Ziekte, doodgaan, minder mogelijkheden hebben – horen ook bij het leven. Het is de kunst om alles te omarmen, ook je negatieve emoties, je ongemakken. In je ongeluk ook tevredenheid en dankbaarheid ontwikkelen. Dat pas ben je heel. Heel is nu eenmaal ‘inclusief kapot’. 

Het moeilijke omarmen…zo wordt het gemakkelijker om het leven in zijn diverse verschijningsvormen te beleven.

blog is een verzamelde tekst, samengesteld door Hugo Van Verdegem, Hartsgedragen bewustzijn-mens

Print Friendly, PDF & Email